Ágyi poloska rejtekhelyei az ágyhézagok, bútorrepedések, falrepedések, falak burkolatának hasadékai, az ajtó és ablakkeret hézagai, képrámák, tükörkeretek, az ágy és különféle bútorok nyílásai, illeszkedési helyei, hézagai, fonott nádbútorok hasadékai, csővezetékek vagy szeghelyek a falban, villanykapcsolók és villanyvezetékek csövei, hézagai, könyvtáblák háta, papírtapéták mögötti hasadékok, stb.

Ágyi poloska rejtekhelyei piros ponttal jelölve

Ágyi poloska rejtekhelyei piros ponttal jelölve

Olyan hasadékokat igyekeznek választani, ahol hasuk és hátuk érintkezik a búvóhely falával.A búvóhelyen a poloskák ürüléke, petéi és a lárvabőrök felgyűlnek.

Az ágyi poloska fénykerülő, léghuzattól irtózó állat, mely nyugodt, sötét, szűk, védett hasadékot keres állandó tartózkodási helynek és búvóhelyéről csak éjjel mászik elő vért szívni. Állandó búvóhelyén tölti élete legnagyobb részét, itt rakja petéit, emészti a vért, fejlődik, vedlik és éli szerelmi életét. Társas lény és közös búvóhelyen csapatosan találhatjuk őket.

Az ágyi poloska éjszakai állat. Fényben csak kényszerítő körülmények hatására tartózkodik és félénken mozog. Igen kiéhezett állatok nappal vagy villanyfényben is előjöhetnek. Ha az elszaporodott poloskák búvóhelyt nem találnak, néhányat a szabad falon napvilágban is láthatunk, de ilyenkor is szegletbe vagy horpadásokba húzódnak vagy csoportosan egymás árnyékába helyezkednek el. Legerősebben fejlett ösztöne irtózás a fénytől, de majdnem ugyanolyan érzékeny a levegőmozgás iránt. Nesztől, hangoktól is visszariad. Természetes védőösztöneit csak kivételesen nyomja el a kínzó éhség. Rendes körülmények között csak teljes csendben és teljes sötétségben indul el vérszívó útjára hosszabb várakozás után. Vérszívó útján minden neszre fényre vagy légmozgásra azonnal reagál, a felületre lapul, vagy visszaigyekszik rejtekhelyére. Ha falon mászó poloskára ráfújunk, mozdulatlanul felületre lapul.

Kérdés , tehát akkor az ágyi poloska nappal is csíp?

Igen, az ágyi poloska nappal is csíp, ha biztonságban érzik magukat, ha kellően éhesek, és az áldozatuk is nyugalomban van. Például veszélyeztethetik a mozgásképtelen betegeket, a kisbabákat, vagy éppen azokat, akik éjszaka dolgoznak, nappal pihennek. Ilyenkor a fénytől sem riadnak vissza, vagyis nem véd meg a csípéstől az sem, ha éjjelre is égve hagyjuk a lámpát.

Részletes információkat az ágyi poloskáról itt olvashat, mely a BugZero egészségügyi kártevőirtással foglalkozó vállalkozás kizárólag az ágyi poloska és a poloskairtás módszereivel foglalkozó tematikus honlapja.

Amennyiben ágyi poloska jelent meg az otthonában, vegye fel velünk a kapcsolatot itt .

Professzionális ágyi poloskairtás

Felhasznált szakirodalom:
Dr. Makara György és Dr. Mihályi Ferenc
Rovarok és betegségek