hangya

A hangyák a társaséletű hártyásszárnyúak rendjébe tartoznak, mert család és közösségalkotó rovarok és a méhek és a darazsak közvetlen rokonai. Több, mint 12.000 fajuk ismert.

Telepeikben, a hangyabolyokban szinte tökéletes rendszerben akár több millió egyed is élhet. A hangyabolyt egyes kutatók szuperszervezetnek tekintik, mivel egy-egy boly egységként működik (entitásként). A hangya egyedek lehetnek steril nőstények (dolgozók), termékeny hímek (here) és termékeny nőstények (királynő).

Hazánkban a leggyakoribb hangyafajták, melyek problémát jelenthetnek otthonunkban:

  • fáraóhangya
  • házi hangya
  • kis fekete hangya
  • gyepi hangya

Fáraóhangya

Meleg égövről származó, trópusi rovar. A nőstény (királynő) 3,5-5 mm hosszú. Szárnyait sikeres párzás után elveszíti. A hímek 3-4 mm nagyságúak, feltűnően feketék és mindig szárnyasak. A legnagyobb tömegben előforduló, szárnyatlan, 2-2,5 mm hosszú dolgozók igen vékony testalkatúak, vörösessárga színűek, sötétebb hátsó testvéggel.

Az anya életében több száz petét rak le, melyekből a lárvák 5-6 nap alatt kelnek ki. Sok hangyafajtól eltérő tulajdonsága, hogy egy-egy fáraóhangya bolyban több száz királynő is együtt élhet az utódok megfelelő biztosítása végett.

Mindenevők, bármely élelmiszert elfogyasztják. A kolóniák általában az épületek falába költöznek be, különösen a fűtő- és meleg vízvezetékek közelében. Egyes esetekben különféle berendezési tárgyakban (pl. szekrényben, ágyneműtartóban stb.) valamint a hosszú ideig tárolt élelmiszerekben is kialakulhatnak bolyok. Tűvékonyságú járatait a csempefúgákban, a konnektordobozokban, villanyvezetékek közelében és a csővezetékek áttörési helyén alakítja ki.

Az épületbe kizárólag passzív úton, berendezési tárgyakban vagy élelmiszerekben kialakult bolyokkal jut be, ezután az épületek szintjei között a csővezetékek mellett terjed tovább. Jelenlétét parányi mérete miatt csak akkor fedezzük fel, amikor már jelentős mértékben elszaporodott.

Fáraóhangya

Házi hangya

Élelemszerzés céljából különösen ősszel és tavasszal főleg a kertes házakban fordul elő. A száraz, meleg helyeket kedveli.

A nőstény 7-9 mm, a dolgozó 3-4 mm hosszú és vörösbarna színűek.

Elsősorban a szabadban, a ház melletti földben fészkel, de a bolyt korhadt fákban és falrepedésekben is kialakíthatja. Aktívan terjed és ha sikerül neki, akkor a lakásba is bevándorol, de be is hurcolható pl. cserepes növénnyel. Mindenevő, szabadban főleg a levéltetvek nedvét fogyasztja, a lakásban azonban bármilyen élelmiszerrel szívesen táplálkozik.

Házi hangya

Kis fekete hangya

Nagyon gyakori hangyafajta. Elsősorban szabadban fordul elő, az épületekbe kizárólag táplálékért jár be. Az épületek körül a boly bejárata a felszínre hordott kis földkupacokról könnyen felismerhető.

Mérete 3-5 mm, alakja hosszúkás. Színe általában fekete, de gyakran feketés-barna színű is lehet.

Szabadban elhullott rovarokkal, virágnektárral, illetve a levéltetvek által kiválasztott mézharmattal táplálkoznak. Érdekesség, hogy a levéltetveket „gondozzák”, majd a nedvet lefejik róluk.

Az épületekben az édes élelmiszereket fogyasztja. Általában a falak repedésein keresztül, a téglák között jutnak be.

Kis fekete hangya

Gyepi hangya

Kertes házakban és élelmiszer-raktárakban fordul elő. Ezeket a helyeket különösen ősszel és tavasszal keresi fel élelemszerzés céljából.

A nőstény 6-8 mm, a dolgozó 2-3 mm hosszú. Színük világosbarnától a feketéig változik.

Fészkét a házon kívül a föld alatt vagy korhadt fában és falrepedésekben alakítja ki. Általában nyáron rajzanak ki, de fűtött helyeken már kora tavasszal is elszaporodhatnak. Lakásba bevándorol, de különféle élelmiszerekkel is behurcolható.

Gyepi hangya

HANGYAIRTÁS

Hangyairtás

Hangyák veszélyeztetik Ön és környezete egészségét? Cselekedjen minél hamarabb!

Mindenki ismer minimum egy házi praktikát a hangyák elűzésére, de persze egyik se működik. A forrás megszüntetése nélkül a probléma csak egyre nagyobb lesz, ezért ne küzdjön, hívjon minket!

  • Professzionális kártevőirtás garantált eredménnyel!
    Kiszállás Dunaújváros 100 km-es vonzáskörzetében.
A hangyairtás módszerei
Ajánlatkérés

Hírek, érdekességek

  • hangya

Mit jelentenek a szárnyas hangyák?

Hangyairtás során rendszeresen megjegyzik, hogy itt bizony szárnyas hangyák is vannak! Ezért szükségesnek tartottuk, hogy pontosan meghatározzuk, mi a különbség a szárnyas és a nem [...]

  • Hangya

Hangya a házban!

Nem számít, hogy tél vagy nyár, a komisz hangya, úgyis nálunk hál! Tavasztól elsősorban táplálék-, és folyadékszerzés (ez inkább a nyári kánikulában jellemző) céljából látogatják otthonainkat. Ennek [...]