Az ágyi poloska kinézete, biológiája, életmódja

Ágyi poloska

Az ágyi poloska vérszívó, szárnyatlan rovar. Egy kifejlett ágyi poloska mérete 4-8 mm. Színe rozsdabarna. Formája ovális, hát-hasi irányban lapított, hátán bordázott.

A nőstények naponta 2-3 tojást raknak, amit valamilyen felülethez tapasztanak hozzá, gyakran hasadékokba, laza csoportokba rendezve. A lárvák 1-3 hét alatt kelnek ki és 5 lárva stádiumuk van. Teljes kifejlődésük hőmérséklettől függő, de szobahőmérsékleten kb. 15-20 nap és minden vedléshez vért kell szívniuk.

Az ágyi poloska éjjel aktív, nappal rejtőzködő életmódot folytat. A lakásban búvóhelyei lehetnek: a fekvőhelyek, bútorok, faliképek és tükrök kereteinek a háta, függönytartók, villanykapcsolók, de akár a csillár is. Táplálkozni éjszaka indul el, amikor megérzi az ember által kibocsátott hőt és kémiai anyagokat (pl.: szén-dioxid).

Ágyi poloska az ember életterében

Az ágyi poloskairtás megkezdése előtt az egyik legfontosabb tényező, a rovar jelenlétének pontos meghatározása. Főleg nyáron gyakran tévesztik össze az ágyi poloska okozta csípéseket a szúnyogok vagy a bolhák csípéseivel, de egyes pókfajok marására is nagyon hasonlít.

Ezért először megismertetünk néhány jellegzetes nyomot, ami az ágyi poloska jelenlétére utalhat.

Az ágyi poloska jelenlétére utaló nyomok:

ágyi poloska

Az ágyi poloska általában ott csípi meg az alvó embert éjszaka, ahol nem fedi a testet ruházat vagy takaró. Ezek jellemzően a boka, a csukló és az oldaltájék. A csípés helyén reggelre csalánszerű kiütések keletkeznek. Az irritáció intenzitása emberenként eltérő lehet, mert függ az adott személy érzékenységétől.

Az ágyi poloska, ha teheti, válogat!

Például ha egy férfi és egy nő fekszik az ágyban, akkor gyakori, hogy kizárólag a nő vérét szívják a rovarok, mert a férfi szőrösebb testén az ágyi poloska nehezebben közlekedik. Volt már rá példa, hogy olyan lakásba hívtak minket, ahol a házaspár női tagja már napok óta a kádban volt kénytelen aludni, mert szó szerint megették az ágyi poloskák, viszont férfi ügyfelünkhöz szinte hozzá sem nyúltak.