Az ágyi poloska kinézete, biológiája, életmódja

Ágyi poloska

Az ágyi poloska vérszívó, szárnyatlan rovar. Egy kifejlett ágyi poloska mérete 4-8 mm. Színe rozsdabarna. Formája ovális, hát-hasi irányban lapított, hátán bordázott.

A nőstények naponta 2-3 tojást raknak, amit valamilyen felülethez tapasztanak hozzá, gyakran hasadékokba, laza csoportokba rendezve. A lárvák 1-3 hét alatt kelnek ki és 5 lárva stádiumuk van. Teljes kifejlődésük hőmérséklettől függő, de szobahőmérsékleten kb. 15-20 nap és minden vedléshez vért kell szívniuk.

Az ágyi poloska éjjel aktív, nappal rejtőzködő életmódot folytat. A lakásban búvóhelyei lehetnek: a fekvőhelyek, bútorok, faliképek és tükrök kereteinek a háta, függönytartók, villanykapcsolók, de akár a csillár is. Táplálkozni éjszaka indul el, amikor megérzi az ember által kibocsátott hőt és kémiai anyagokat (pl.: szén-dioxid).

Ágyi poloska az ember életterében

Az ágyi poloskairtás megkezdése előtt az egyik legfontosabb tényező, a rovar jelenlétének pontos meghatározása. Főleg nyáron gyakran tévesztik össze az ágyi poloska okozta csípéseket a szúnyogok vagy a bolhák csípéseivel, de egyes pókfajok marására is nagyon hasonlít.

Ezért először megismertetünk néhány jellegzetes nyomot, ami az ágyi poloska jelenlétére utalhat.

Az ágyi poloska jelenlétére utaló nyomok: