Az ágyi poloska kinézete, biológiája, életmódja

Ágyi poloska

Az ágyi poloska vérszívó, szárnyatlan rovar. Egy kifejlett ágyi poloska mérete 4-8 mm. Színe rozsdabarna. Formája ovális, hát-hasi irányban lapított, hátán bordázott.

A nőstények naponta 2-3 tojást raknak, amit valamilyen felülethez tapasztanak hozzá, gyakran hasadékokba, laza csoportokba rendezve. A lárvák 1-3 hét alatt kelnek ki és 5 lárva stádiumuk van. Teljes kifejlődésük hőmérséklettől függő, de szobahőmérsékleten kb. 15-20 nap és minden vedléshez vért kell szívniuk.

Az ágyi poloska éjjel aktív, nappal rejtőzködő életmódot folytat. A lakásban búvóhelyei lehetnek: a fekvőhelyek, bútorok, faliképek és tükrök kereteinek a háta, függönytartók, villanykapcsolók, de akár a csillár is. Táplálkozni éjszaka indul el, amikor megérzi az ember által kibocsátott hőt és kémiai anyagokat (pl.: szén-dioxid).

Ágyi poloska az ember életterében

Az ágyi poloskairtás megkezdése előtt az egyik legfontosabb tényező, a rovar jelenlétének pontos meghatározása. Főleg nyáron gyakran tévesztik össze az ágyi poloska okozta csípéseket a szúnyogok vagy a bolhák csípéseivel, de egyes pókfajok marására is nagyon hasonlít.

Ezért először megismertetünk néhány jellegzetes nyomot, ami az ágyi poloska jelenlétére utalhat.

Az ágyi poloska jelenlétére utaló nyomok:

ágyi poloska

Az ágyi poloska általában ott csípi meg az alvó embert éjszaka, ahol nem fedi a testet ruházat vagy takaró. Ezek jellemzően a boka, a csukló és az oldaltájék. A csípés helyén reggelre csalánszerű kiütések keletkeznek. Az irritáció intenzitása emberenként eltérő lehet, mert függ az adott személy érzékenységétől.

Az ágyi poloska, ha teheti, válogat!

Például ha egy férfi és egy nő fekszik az ágyban, akkor gyakori, hogy kizárólag a nő vérét szívják a rovarok, mert a férfi szőrösebb testén az ágyi poloska nehezebben közlekedik. Volt már rá példa, hogy olyan lakásba hívtak minket, ahol a házaspár női tagja már napok óta a kádban volt kénytelen aludni, mert szó szerint megették az ágyi poloskák, viszont férfi ügyfelünkhöz szinte hozzá sem nyúltak.

Előfordulhat, hogy éjszaka forgolódás közben egy már vérrel teleszívott ágyi poloskát összenyomunk, ami az ágyneműn (főleg a fehéren) azonnal észrevehető.

Az ágyi poloska ürülékét rendszerint a fészkük közelében helyezi el, ami sok kis fekete pontból áll és úgy néz ki, mintha koszos lenne a bútor. A petéit az ágy aljára a varratok, illesztésekhez tapasztja, amik fehér színűek. Ezeket a nyomokat egy laikus már nehezen fedezi fel, de azért meg kellett, hogy említsük.

Az ágyi poloska ötször vedlik, mire kifejlett egyeddé válik, ezért találkozhatunk levedlett lárvabőrrel is, ami leginkább egy elpusztult ágyi poloskához hasonlít.

Az igaz, hogy az ágyi poloska éjjel aktív és nappal rejtőzködő életmódot folytat (kerüli a fényt), ennek ellenére előfordulhat, hogy nappal is megjelenhetnek. Ennek oka, hogy már túlszaporodtak és éhesek.

Az ágyi poloska terjedése

ágyi poloska terjedése

A rovart általában mi magunk hurcoljuk be a lakásba használt bútorokkal, tárgyakkal és berendezésekkel. Potyautasként haza kerülhet hozzánk szálláshelyekről és egészségügyi intézetekből vagy tömegközlekedési eszközökről.

Kizárólag emberi vérrel táplálkozik, ezért bármilyen higiéniájú környezetben megél. A túlzsúfolt lakások számára a legkedvezőbbek a rejtőzködés szempontjából, így jobban el tudnak szaporodni, ezáltal a kiirtásuk is nehezebb.

Az ágyi poloska ártalmai

Az köztudott, hogy az ágyi poloska csípése a legtöbb embernél kellemetlen, viszkető irritációt okoz. Viszont vannak olyan ártalmai is, amire a legtöbben nem is gondolnánk:

  1. A rendkívül erősen ágyi poloskával fertőzött ingatlanban élőknél vérszegénység alakulhat ki a folyamatos vérszívás miatt.
  2. A csípések közvetlen hatásai mellett a levegőben terjedő poloska allergének asztma kialakulásához vezethetnek.
  3. A fizikai ártalmak mellett pszichés zavarokat okozhatnak. A kialvatlanság szorongást és depressziót okoz, ami kihat az ember hétköznapjaira és munkavégzésére.

ágyi poloska

ÁGYI POLOSKAIRTÁS

Ágyi poloska

Ha ágyi poloskák veszélyeztetik Ön és környezete egészségét, akkor cselekedjen minél hamarabb!

Az egészségügyi kockázatot is jelentő ágyi poloska kiirtása házilag szinte lehetetlen feladat. Ha végleges megoldást szeretne, akkor jó helyen jár, mert a BugZero az ágyi poloska legveszélyesebb ellensége!

  • Professzionális kártevőirtás garantált eredménnyel!
  • Kiszállás Dunaújváros 100 km-es vonzáskörzetében.
Az ágyi poloskairtás menete
Ajánlatkérés

Hírek, érdekességek

  • Poloska keresés

Hol rejtőzik az ágyi poloska?

Kidobta az ágyat és még mindig csíp a poloska? Itt a válasz! Sajnos attól még hogy ágyi poloska a neve, nem csak az ágyban bújik [...]