darázs

Magyarországon a leggyakrabban előforduló darázs fajok a németdarázs, kecskedarázs és a lódarázs.

A lódarázs a legveszélyesebb és a legnagyobb faj Magyarországon. Mérete elérheti akár a 4 cm-t is. A lódarázs főleg éjszaka keresi a táplálékát és mivel vonzza a fény, így nyitott ablak és felkapcsolt világítás mellett a lakásokba is berepülhet.

A kecskedarázs szokott a leggyakrabban elfordulni az ember környezetében.

A németdarázs pedig több ezres kolóniákat épít és gyakrabban támad melegben.

Még több információt a darázsfajokról „Darázspók” című honlapunkon talál: www.darazspok.hu

A darázs mérge

Védekezésre vagy támadásra mérgező váladékot termelnek (acetilkolin, hisztamin, dopamin, szerotonin, stb.), amelyet fullánkjukkal (módosult tojócső) juttatnak a szervezetbe.

A méreg kizárólag a megsebzett bőrön keresztül ártalmas, lenyelve vagy az ép bőrre kerülve hatástalan. A méreganyag toxicitása a darázs táplálékától is függ, általában fehérjét fogyasztóké a legmérgezőbb.

darázs méreg

A darazsak ártalmai

Darázscsípéskor leggyakrabban csak helyi tünetek keletkeznek, viszont akiket rendszeresen megcsípnek a darazsak, azoknál túlérzékenység (allergia) alakulhat ki. A darázscsípésre érzékeny emberek életveszélyes, akár halálos kimenetelű anafilaxiás sokkot kaphatnak több csípés esetén.

Darázscsípéskor, ha a duzzanat nem a csípés helyén keletkezik, vagy ha fulladás, ájulás érzése lép fel, akkor a következő darázscsípéskor már komoly anafilaxia kialakulásával kell számolni. Egyszerre több mint 10 darázscsípést követően azonnal orvoshoz kell fordulni, mivel a súlyos tünetek akár 12-48 óra múlva is jelentkezhetnek.

Nincs a köztudatban, de a