darázs

Magyarországon a leggyakrabban előforduló darázs fajok a németdarázs, kecskedarázs és a lódarázs.

A lódarázs a legveszélyesebb és a legnagyobb faj Magyarországon. Mérete elérheti akár a 4 cm-t is. A lódarázs főleg éjszaka keresi a táplálékát és mivel vonzza a fény, így nyitott ablak és felkapcsolt világítás mellett a lakásokba is berepülhet.

A kecskedarázs szokott a leggyakrabban elfordulni az ember környezetében.

A németdarázs pedig több ezres kolóniákat épít és gyakrabban támad melegben.

Még több információt a darázsfajokról “Darázspók” című honlapunkon talál: www.darazspok.hu

A darázs mérge

Védekezésre vagy támadásra mérgező váladékot termelnek (acetilkolin, hisztamin, dopamin, szerotonin, stb.), amelyet fullánkjukkal (módosult tojócső) juttatnak a szervezetbe.

A méreg kizárólag a megsebzett bőrön keresztül ártalmas, lenyelve vagy az ép bőrre kerülve hatástalan. A méreganyag toxicitása a darázs táplálékától is függ, általában fehérjét fogyasztóké a legmérgezőbb.

darázs méreg

A darazsak ártalmai

Darázscsípéskor leggyakrabban csak helyi tünetek keletkeznek, viszont akiket rendszeresen megcsípnek a darazsak, azoknál túlérzékenység (allergia) alakulhat ki. A darázscsípésre érzékeny emberek életveszélyes, akár halálos kimenetelű anafilaxiás sokkot kaphatnak több csípés esetén.

Darázscsípéskor, ha a duzzanat nem a csípés helyén keletkezik, vagy ha fulladás, ájulás érzése lép fel, akkor a következő darázscsípéskor már komoly anafilaxia kialakulásával kell számolni. Egyszerre több mint 10 darázscsípést követően azonnal orvoshoz kell fordulni, mivel a súlyos tünetek akár 12-48 óra múlva is jelentkezhetnek.

Nincs a köztudatban, de a darazsak nemcsak csípésükkel okozhatnak egészségügyi ártalmakat. Mivel rendszeresen látogatják az élelmiszereinket és kórokozókat terjesztenek, ezáltal bélfertőzéseket okozhatnak az élelmiszert elfogyasztóknál.

darázs méreg

DARÁZSIRTÁS

Ha darazsak veszélyeztetik Ön és környezete egészségét, akkor cselekedjen minél hamarabb!

Az utóbbi években megfigyelhető, hogy szokatlanul sok darázs költözik be a városokba, házakba. Irtásuk kifejezetten veszélyes, ezért minden esetben hívjon szakembert! Ne várjon amíg elszaporodnak, hívjon minket ha beköltöztek otthonába a darazsak!

06 70 940 5863

Ajánlatkérés

Darázspók - Professzionális darázsirtás

A Darázspók a BugZero egészségügyi kártevőirtással foglalkozó vállalkozás kizárólag darázsirtással foglalkozó professzionális szolgáltatása. További információ honlapunkon: