Hangyairtás

Hangyairtás esetén a legfontosabb, hogy csak is akkor lehet felszámolni egy hangyabolyt, ha a termékeny nőstényt (hangyakirálynő) is likvidáljuk, máskülönben folyamatosan születnek továbbra is a hangyák.

Ezt többnyire mérgezett csalétekkel lehet elérni (gél, granulátum, stb.), illetve speciális permetszerrel. Ennek a két módszernek az alkalmazása a legcélravezetőbb, de esetenként alkalmazhatunk porozást is.

A hangya megérzi az irtószert, ezért méreg alkalmazásával távol is tarthatjuk őket! Az egész éves hangya mentes állapot eléréséhez javasolt évente kétszer (tavasszal és nyár közepén) irtószert alkalmazni.

A hangyák ártalmai

Hangyainvázióra legtöbbször az idő melegedésével (tavasszal) számíthatunk. Hosszan tartó esőzéskor a lehulló csapadék elönti a hangyavárakat, emiatt húzódnak az épületekbe, illetve táplálékszerzés céljából is szívesen látogatják az otthonunkat.

Elsősorban az élelmiszereket teszik tönkre, de egy extrém méretű hangyaboly akár a ház szerkezetét is megrongálhatja (pl. lóhangya)

Olyan helyeken, ahol fertőző kórokozók is jelen vannak (pl. kórházak) a hangyák fertőző betegségeket is terjeszthetnek.

A hangyairtás módszerei

  • Permetezés

    Hangyairtás egyik alapvető módszere a permetezés. Célzott sávpermetezéssel kezeljük az egész ingatlant. Ezt akkor alkalmazzuk, mikor nem tudjuk behatárolni a hangyaboly pontos helyét és a hangyák mindenhol megtalálhatóak szétszóródva a kezelendő területen. Engedélyezett irtószereink teljesen biztonságosak, melyről dokumentációt is átadunk. Viszont a permetezés idején és a száradási időig (kb. 1-2 óra) az ingatlant el kell hagyni. Ezt követően egy alapos szellőztetés után használatba vehető a helyiség.

  • Gélezés

    Hangyairtás gélezéssel (köznyelven zselézés) egy diszkrét módszer. Nem kell elhagyni az ingatlant és nem jár semmilyen előkészülettel. Hangyairtó gél egy mérgezett csalétek, mely vonzó a hangya számára és behordja magával a bolyba. Ezt akkor alkalmazzuk, mikor pontosan lokalizálni tudjuk a hangyaboly pontos helyét, illetve az élelmiszerek közelében, ahol a permetezés nem megengedett. Többnyire ez a módszer a permetezéssel kombinálva a leghatékonyabb.

  • Porozás

    Hangyairtás porozással.., amennyiben a hangyaboly pontos helyét be lehet határolni, a behatolási kapukon keresztül speciális porozó eszközökkel, gépekkel, engedélyköteles rovarirtó porozószerrel elárasztjuk a fészküket. Lóhangyairtás domináns módszere a porozógépes technika!

Hangyairtás gélezéssel