A darazsak társadalomba rendeződve élnek. A kolóniában egy darázskirálynő és sok (akár több ezer) dolgozó lakik, akik közös fészket építenek egy papír szerű anyagból. A papírt növényi anyagok megrágásával készítik elő, amit megformáznak, és a fészekhez ragasztanak.

A kifejlett darazsak télen elpusztulnak, csak a darázskirálynők telelnek át. Az őszi születésű nőstények májusban aktivizálódnak a rejtekhelyükön, és első dolguk, hogy megfelelő helyet találjanak a fészküknek.

A darázsfészek bolygatása szakértelem és védőfelszerelés nélkül életveszélyes is lehet!

FONTOS! Aktív darázsfészek bejáratát soha nem szabad betömni, mert a darazsak berághatják magukat a lakótérbe!

darázsfészek
További hasznos infók a darazsakról!

Darázsirtás módszerei

  • Permetezés

Látható darázsfészek esetén a darázsirtást többnyire permetezéssel végezzük. Kizárólag engedélyköteles irtószerekkel dolgozunk, melyek úgynevezett taglózó (azonnal ható) képességgel rendelkeznek, így gyors és hatékony lesz az általunk elvégzett darázsirtás. A fészek helyét hosszú hatástartósságú irtószerrel lekezeljük és ez esetben is vállalni tudjuk a kezelt területre a teljes év végi garanciát! A fészket minden esetben eltávolítjuk és összetakarítunk magunk után!

darázsirtás permetezéssel

Darázsirtás permetezéssel

  • Endoszkópos kameravizsgálat

Vannak esetek, amikor bár megvan a behatolási kapu (röplyuk),  de felmerül a lehetősége, hogy a fészek több méterrel arrébb lehet. A hatékony darázsirtás érdekében egy endoszkópos kamerával pontosan behatároljuk a fészek helyét, hogy biztosan telitalálat legyen.