csótány

A csótányok világszerte elterjedt rovarok. Hazánkban három csótány fajtával találkozhatunk a leggyakrabban:

  • konyhai csótány (svábbogár)
  • német csótány (muszkabogár)
  • amerikai csótány

Mit érdemes tudnunk a csótányokról és miért irtassuk ki őket a lehető leggyorsabban otthonunkból?

Az élelmiszer-látogatók közé tartozó csótányok részben fertőző betegségek terjesztéséért lehetnek felelősek, különösen lakásban megtelepedve allergiás reakciókat is idézhetnek elő, illetve undorkeltésük miatt pszichés visszatetszést kelthetnek.

Német csótány

Német csótány

A német csótány (muszkabogár, muszkacsótány) a legjobban alkalmazkodó faj. Szaporodási potenciája a legnagyobb, egy petetokból elméletileg 12 hónap alatt 7 millió csótány származhat.

Alakja: 10-15 mm nagyságú, világos sárgásbarna színű. Mindkét nem szárnya az egész testet befedi. A szárnyfedőkön két hosszanti zárójel formájú, összehajló, sötétebb sáv húzódik.

Nagy a folyadékigénye. Táplálék után alkonyattól hajnalig kutat. Kitűnően mászik és nagyon jól fut.

Konyhai csótány

Konyhai csótány

A hűvösebb, szárazabb helyeket szereti. A szomjazást nehezen bírja, de az éhezést jól tűri, akár 2-4 hétig is elél táplálék nélkül.

Alakja: 20-27 mm nagyságú. Csokoládé- illetve feketés barna színű.

Többnyire a zárt helyiségekben, leginkább a padlószinthez közel helyezkedik el. Gyakran a lefolyókban és a csatornákban is tartózkodik.

Amerikai csótány

Amerikai csótány

A meleg és nedves helyeket kedveli.

Alakja: 35-40 mm nagyságú, vöröses barna színű.

Kitűnően mászik és jól fut. Az egyetlen faj, amely szárnyait repülésre használja. A helyiségekben a padlószinthez közel, esetleg a lefolyókban és csatornákban tartózkodik.

Allergizáló hatás

A csótányok közvetlen érintésekor bőrizgató hatás léphet fel. A csótány lakta lakásokban található házi por (különösen a német csótány esetében) jelentős mértékű allergén anyagot tartalmaz a rovarok ürüléke miatt. A csótányok jelenléte miatt kialakuló allergia elsősorban a 30 éven felüli nőkre veszélyes, különösen azoknál, akik egyéb allergénekre egyébként is érzékenyek.

A csótányok mindenevő tulajdonságuk miatt táplálékukat keresve az élelmiszereket nem csak elfogyasztják, hanem táplálkozásuk közben beszennyezik azokat. Jelentős elszaporodásuk esetén az élelmiszereket fogyasztásra alkalmatlanná tehetik. Nagy fertőzöttség esetén a csótányok bűzmirigyeik által kellemetlen szagot árasztanak és ürülékükkel a különböző felületeken  szennyezést hagynak maguk után.

Szélsőséges esetben az alvó embert is megtámadhatják! A szemhéjat, ajkakat és a körmöket rágcsálják, amivel súlyos lelki zavarokat okoznak. A rovaroktól kialakuló szorongásos fóbia pszichiátriai kezelést is szükségessé tehet!

csótány

CSÓTÁNYIRTÁS

Csótányirtás

Ha csótányok veszélyeztetik Ön és környezete egészségét, akkor cselekedjen minél hamarabb!

Köztudott, hogy a csótány még a rádióaktív sugárzást is túléli, viszont jó hír, hogy a BugZero ellen semmi esélye nincs. A csótány végleges kiirtása számunkra rutinfeladat.

  • Professzionális kártevőirtás garantált eredménnyel!
  • Kiszállás Dunaújváros 100 km-es vonzáskörzetében.
A csótányirtás módszerei
Ajánlatkérés

Hírek, érdekességek

  • csótányirtás

Rendeljen csótányirtást-Garantált eredménnyel!

Csótányok ártalmai, egészségügyi jelentőségük: A csótányok életmódja lehetőséget teremt a kórokozók átvitelére. Bomló anyagokat, ürülékeket is megrágnak, a padlón minden szemetet összeszednek, ezután az élelmiszereinket és [...]