Gázzal történő kártevőirtás

A gázosítás egyike a szemes termények védelmében több évtizede alkalmazott, nélkülözhetetlen kártevőirtási módszernek. Mivel erre a célra a mérgesgázok jól beváltak, ezért a gázosítás ma is hatékony és gazdaságos védekezési eljárás.

Gázosításkor a gázteret (melyben a kártevők tartózkodnak) a külső levegőtől elhatároljuk, majd a gázt a kellően szigetelt légtérbe juttatjuk és megfelelő behatási idő után, azt eltávolítjuk, a gázteret kiszellőztetjük, majd a gázteret újbóli használatra, az anyagokat pedig felhasználásra átadjuk.

A mérgesgázok felhasználása azonban a hatályos jogszabályok szerint egészségügyi gázmesteri szakképesítéshez kötött tevékenység! A szakképesítés megszerzéséhez a kártevők biológiai tulajdonságának ismeretén túlmenően a gázosítás elméleti és gyakorlati tudnivalóit, valamint a „vegyszeres rovar- és rágcsálóirtás balesetelhárító és egészségvédő óvórendszabálya” vonatkozó eljárásait kell elsajátítani!

A termények (pl.: gabona) tárolására használt raktárakat és feldolgozó üzemeket mindig és mindenhol fenyegetik a raktári élelmiszer kártevő rovarok (rezidensek), amelyek megtelepedésük és elszaporodásuk esetén jelentős károkat okozhatnak!

Élelmiszer kártevők (rezidensek) ártalmai:

  • Élelmiszerek tápértékének csökkenése
  • Élelmiszerek romlása (penészesedés-gazdasági kár)
  • Élelmiszerek szennyezése (tetem, ürülék, szőr, testváladék)
Gabona gázosítás

Magyarországon előforduló jelentős vagy gazdaságilag fontos raktári károsítók:

  • Aszalványmoly
  • Atkák
  • Babzsizsik
  • Borsózsizsik
  • Déligyümölcsmoly
  • Dohánybogár
  • Fogasnyakú gabonabogár
  • Gabona-álszú
  • Gabonazsizsik
  • Kaprabogár
  • Készletmoly
  • Kis kenyérbogár
  • Kis lisztbogár
  • Kukorica-lisztbogár
  • Kukoricazsizsik
  • Lisztilonca
  • Lisztmoly
  • Mezei gabonamoly
  • Nagy kenyérbogár
  • Raktári gabonamoly
  • Rizszsizsik
  • Tolvajbogarak
  • Vörösbarna gabonabogár
  • Zugtetvek

Egész életüket a károsított élelmiszerben, terményben (ill. annak közvetlen közelében) élik le – rezidensek. Döntően (de nem kizárólagosan) passzív úton terjednek. Mivel élettevékenységeik a károsított anyaghoz kötődnek, abban megtálalható lesz az élő es elpusztult kartevő, annak ürüléke, levedlett lárvabőre, fejlődési alakjai. A károsított termény nedvességtartalma megnő, ami kedvez különböző mikroszkopikus gombák elszaporodásának is. E gombák un. „mikotoxinokat” termelnek, amik a fertőzött terményt, élelmiszert elfogyasztó ember vagy állat egészségét veszélyeztetik. Allergénként lehetnek jelen az élelmiszerekben, akár súlyos allergiás, gyulladási jelenségeket indukálva.

Gázosítási technológiák

  • Nagytér, vagy épület gázosítás – 500m³ feletti légtér
  • Középtér, vagy helyiség gázosítás – 500m³ alatti légtér
  • Kamragázosítás (beépített vagy mozgó)

  • Jármű vagy konténer gázosítás (földi, vízi, légi)
  • Siló gázosítás
  • Fólia gázosítás

  • Buborék vagy Sátor gázosítás – maximum 30m³
  • Kistér, vagy Láda gázosítás – maximum 10m³
  • Lyuk gázosítás – rágcsálók földalatti járataiba

Miért a BugZero-t válassza gázosításra?

BugZero Garancia

  • Kizárólag engedéllyel rendelkező egészségügyi gázmester végzi a munkát!
  • Szigorúan betartjuk a biztonsági intézkedéseket!
  • Mindig pontosan kiszámoljuk és felhasználjuk a megfelelő dózisokat a hatékony munkavégzés érdekében!

Ajánlatkérés

Gázosításra válassza az elérhető legjobb megoldást! Kérje ajánlatunkat és a BugZero egészségügyi kártevőirtó vállalkozás készséggel áll az Ön rendelkezésére!