Gázzal történő kártevőirtás
A gázosítás egyike a szemes termények védelmében több évtizede alkalmazott, nélkülözhetetlen kártevőirtási módszernek. Mivel erre a célra a mérgesgázok jól beváltak, ezért a gázosítás ma is hatékony és gazdaságos védekezési eljárás.
Gázosításkor a gázteret (melyben a kártevők tartózkodnak) a külső levegőtől elhatároljuk, majd a gázt a kellően szigetelt légtérbe juttatjuk és megfelelő behatási idő után, azt eltávolítjuk, a gázteret kiszellőztetjük, majd a gázteret újbóli használatra, az anyagokat pedig felhasználásra átadjuk.
A mérgesgázok felhasználása azonban a hatályos jogszabályok szerint egészségügyi gázmesteri szakképesítéshez kötött tevékenység! A szakképesítés megszerzéséhez a kártevők biológiai tulajdonságának ismeretén túlmenően a gázosítás elméleti és gyakorlati tudnivalóit, valamint a „vegyszeres rovar- és rágcsálóirtás balesetelhárító és egészségvédő óvórendszabálya” vonatkozó eljárásait kell elsajátítani!
A termények (pl.: gabona) tárolására használt raktárakat és feldolgozó üzemeket mindig és mindenhol fenyegetik a raktári élelmiszer kártevő rovarok (rezidensek), amelyek megtelepedésük és elszaporodásuk esetén jelentős károkat okozhatnak!
Élelmiszer kártevők (rezidensek) ártalmai:
- Élelmiszerek tápértékének csökkenése
- Élelmiszerek romlása (penészesedés-gazdasági kár)
- Élelmiszerek szennyezése (tetem, ürülék, szőr, testváladék)
Magyarországon előforduló jelentős vagy gazdaságilag fontos raktári károsítók:
- Aszalványmoly
- Atkák
- Babzsizsik
- Borsózsizsik
- Déligyümölcsmoly
- Dohánybogár
- Fogasnyakú gabonabogár
- Gabona-álszú
- Gabonazsizsik
- Kaprabogár
- Készletmoly
- Kis kenyérbogár
- Kis lisztbogár
- Kukorica-lisztbogár
- Kukoricazsizsik
- Lisztilonca
- Lisztmoly
- Mezei gabonamoly
- Nagy kenyérbogár
- Raktári gabonamoly
- Rizszsizsik
- Tolvajbogarak
- Vörösbarna gabonabogár
- Zugtetvek
Egész életüket a károsított élelmiszerben, terményben (ill. annak közvetlen közelében) élik le – rezidensek. Döntően (de nem kizárólagosan) passzív úton terjednek. Mivel élettevékenységeik a károsított anyaghoz kötődnek, abban megtálalható lesz az élő es elpusztult kartevő, annak ürüléke, levedlett lárvabőre, fejlődési alakjai. A károsított termény nedvességtartalma megnő, ami kedvez különböző mikroszkopikus gombák elszaporodásának is. E gombák un. „mikotoxinokat” termelnek, amik a fertőzött terményt, élelmiszert elfogyasztó ember vagy állat egészségét veszélyeztetik. Allergénként lehetnek jelen az élelmiszerekben, akár súlyos allergiás, gyulladási jelenségeket indukálva.
Gázosítási technológiák
- Nagytér, vagy épület gázosítás – 500m³ feletti légtér
- Középtér, vagy helyiség gázosítás – 500m³ alatti légtér
- Kamragázosítás (beépített vagy mozgó)
- Jármű vagy konténer gázosítás (földi, vízi, légi)
- Siló gázosítás
- Fólia gázosítás
- Buborék vagy Sátor gázosítás – maximum 30m³
- Kistér, vagy Láda gázosítás – maximum 10m³
- Lyuk gázosítás – rágcsálók földalatti járataiba
Miért a BugZero-t válassza gázosításra?
- Kizárólag engedéllyel rendelkező egészségügyi gázmester végzi a munkát!
- Szigorúan betartjuk a biztonsági intézkedéseket!
- Mindig pontosan kiszámoljuk és felhasználjuk a megfelelő dózisokat a hatékony munkavégzés érdekében!