Gázzal történő kártevőirtás

A gázosítás egyike a szemes termények védelmében több évtizede alkalmazott, nélkülözhetetlen kártevőirtási módszernek. Mivel erre a célra a mérgesgázok jól beváltak, ezért a gázosítás ma is hatékony és gazdaságos védekezési eljárás.

Gázosításkor a gázteret (melyben a kártevők tartózkodnak) a külső levegőtől elhatároljuk, majd a gázt a kellően szigetelt légtérbe juttatjuk és megfelelő behatási idő után, azt eltávolítjuk, a gázteret kiszellőztetjük, majd a gázteret újbóli használatra, az anyagokat pedig felhasználásra átadjuk.

A mérgesgázok felhasználása azonban a hatályos jogszabályok szerint egészségügyi gázmesteri szakképesítéshez kötött tevékenység! A szakképesítés megszerzéséhez a kártevők biológiai tulajdonságának ismeretén túlmenően a gázosítás elméleti és gyakorlati tudnivalóit, valamint a „vegyszeres rovar- és rágcsálóirtás balesetelhárító és egészségvédő óvórendszabálya” vonatkozó eljárásait kell elsajátítani!

A termények (pl.: gabona) tárolására használt raktárakat és feldolgozó üzemeket mindig és mindenhol fenyegetik a raktári élelmiszer kártevő rovarok (rezidensek), amelyek megtelepedésük és elszaporodásuk esetén jelentős károkat okozhatnak!

Élelmiszer kártevők (rezidensek) ártalmai:

  • Élelmiszerek tápértékének csökkenése
  • Élelmiszerek romlása (penészesedés-gazdasági kár)
  • Élelmiszerek szennyezése (tetem, ürülék, szőr, testváladék)
Gabona gázosítás