Nincs olyan ember, aki ne szeretne aludni. Vagy nincs rá elég ideje,  vagy valami miatt nem tud elégséges időt az alvásra fordítani. Ha szervezetünknek nem tudjuk biztosítani a megfelelő pihenés idejét, nem lesz lehetősége a regenerálódásra, feltöltődésre. Az alvás egészen egyszerűen biológiai szükséglet, olyan követelő emberi igény, amelyet mindannyiunknak naponta ki kell elégítenie, csakúgy, ahogy iszunk, eszünk vagy lélegzünk.

Az alváshiány szellemi hatásai:

Az alváshiány első áldozata a hangulat. Általánosságban érvényes, hogy ha az ember nem alszik eleget, érzelmi tartalékai lecsökkennek, kevésbé képes alkalmazkodni. Az események sokkal jobban megviselik az érzelmeit, mintha jól kipihente volna magát. Nagyobb valószínűséggel érez szomorúságot, depressziót, elhagyatottságot. Mindent átható fáradtság és reménytelenség tölti el. Ha megfosztják az embert az alvástól, azok a feladatok látják a kárát, amelyekhez előrelátás, tervezés és bizonyos lépések kiszámítása kapcsolódik. Ez a változás súlyos következményekkel járhat a munkahelyünkön és a magánéletünkben is egyaránt!

Az alváshiány fizikai hatásai:

Az alváshiány elhízáshoz vezethet! Az olyan hírvivő-anyagok, mint az inzulin, leptin, vagy a pajzsmirigy- és mellékvesekéreg-hormonok rendületlenül biztosítják a testünk igényeihez mért energiaszintet és gondoskodnak róla, hogy szerveink optimálisan tudjanak működni. Alvás alatt a növekedési hormon átfogó szervmegújulásra ad parancsot. Testünk ilyenkor új sejteket hoz létre, ehhez pedig sok energiára van szüksége. Mivel azonban alváskor semmit nem eszünk, így testünk elsősorban a hasunkon, fenekünkön és csípőnkön található energiaraktárak zsírtartalékait égeti el. Viszont, ha az összetett éjszakai anyagcsere-folyamatokra túl kevés idő jut, vagy ha túl rendszertelenül alszunk, akkor az egész rendszer kibillenhet az egyensúlyából.

Az alváshiány megbetegít! Az alvás által naponta támogatott egyik legfontosabb szervrendszerünk az immunrendszer. A túl kevés alvás gyengíti az ember immunrendszerét- vagy éppen fordítva. Az ember azért alszik olyan sokat valamilyen fertőzésre, mondjuk egy influenzára adott reakcióként, mert immunrendszerének olyankor rendkívül sok dolga akad. Alvás alatt az immunrendszer megöli és kiválasztja a kórokozókat, továbbá gyógyító hírvivő-anyagokat és antitesteket termel.

Az alváshiány életveszélyes is lehet! Az utakon mindenfelé le-lecsukódó szemű emberek ülnek a volán mögött, pedig a nehéz pillák az álmosság legnyilvánvalóbb jelei, ami az elalvás előtti legutolsó lépcsőfok. Amikor szempilláink már-már lecsukódnak, voltaképpen már nem vagyunk teljesen urai magunknak. Gondolom, ezt már nem kell hangsúlyoznom, hogy mennyire életveszélyes és végzetes is lehet!

Ágyi poloska, mint rizikófaktor:

Az ágyi poloska fertőzés pszichológiai hatásai lehetnek komolyak is! Alváshiány és a hozzá tartozó szimptómák általánosak az ágyi poloska fertőzéstől szenvedőknél! Az ágyi poloskák okozta szorongás extrém is lehet!

Akinek már volt ágyi poloska az otthonában, tapasztalta, hogy mennyire megterhelő lelkileg ez a jelenség. Mivel többnyire az ágyi poloska nappal rejtőzködő életmódot folytat, vizuálisan nem látja, de tudja, hogy mi fog történni vele éjszaka. Mikor magatehetetlenül alszik éjszaka a kényelmes ágyában, ezek az élősködő rovarok előbújnak majd a sötétség leple alatt a rejtekhelyükről és szipókás szájszervükkel a vérünket fogják szívni, mint a kullancsok. Ez a gondolat majd egy különösen extrém fóbiát fog kialakítani és képtelen lesz este elaludni, amit őszintén meg is értek! Bevet majd mindent, hogy megszabaduljon ezektől a parazitáktól. Minden éjjel szándékosan fel fogja kelteni magát, hogy tetten érje a poloskákat. Először csak szét trancsírozza őket, abba reménykedve, hogy előbb-utóbb elfogynak, de nem így lesz. Aztán vásárol a boltban egy ágyi poloska irtószert és az ágyat folyamatosan csak permetezi és permetezi és permetezi.. A siker nem köszönt be a remény ajtaján. Az ágyneműt csak mossa és mossa, a lámpát égve hagyja, annak reményében, hogy a fényt nem szereti, de nem tudja a poloskákat marasztalásra bírni, mert ha már nagyon éhesek, úgyis előjönnek. Fáradt már az alváshiánytól, a munkát sem úgy teljesíti, mint azelőtt, amit már a főnöke is szóvá tett és a csípésnyomokat is szégyenli a munkatársai előtt. Úgy érzi a helyzete reménytelen, de van megoldás!

A BugZero egészségügyi kártevőirtó vállalkozás kifejezetten az ágyi poloska elleni védekezésre fejlesztette ki szakértelmét, hogy segítsen az embereknek ettől a parazitától megszabadulni!

Nyugodt éjszakák, kipihent reggelek!

Ha meg szeretne szabadulni az ágyi poloskáktól, hívja a következő számot:

06-70-940-58-63

Írta: Kiss Attila egészségügyi kártevőirtó és fertőtlenítő szakember

#poloska #poloskairtás #bugzero