A könyvskorpió a pókszabásúak osztályának álskorpiók rendjébe tartozó faja. Fejtorjuk elején aránylag nagy ollós végű tapogatókat viselnek, mint jól használható fogókészüléket. Azonban csak álskorpió, mivel fullánkos farka nincsen. Két szeme van, amik elég elsenyvedtek, mert állandóan sötét helyeken tartózkodnak. Többnyire avas-poros helyeken élnek, ezért az ugyancsak ollós, igen kicsinyke rágócsápokon finom szőrkeféket viselnek, ezekkel tisztogatják testüket.

Mérete:

Bár, a képen elég ijesztőnek látszik, valójában ez a teremtmény mindössze 3-5mm hosszú.

Életmódja:

A könyvskorpió főként lakásokban, kevéssé zavart helyiségekben, elsősorban régi könyvek lapjai között, ódon szekrényekben, repedésekben, rések mögött él. Rejtekhelyén a nőstény körülbelül 20db petét rak le élete során, tehát nem mondhatni annyira szaporának.

Mozgása:

Helyét lassan változtatja, miként a rák, inkább hátrafelé és oldalra halad, semhogy előre. Sajátossága, ahogy meglepjük, azonnal izeg-mozog, menekülés közben ollós tapogatóit előre nyújtogatja.

Tápláléka:

A könyvskorpió ragadozó életmódot folytat, ezért nem kártevő! Portetvekre, könyvtetvekre és a házi poratkára vadászik, tulajdonképpen hasznos rovarnak is tekinthető!

Érdekesség!

Régebben az emberek, még inkább a gyerekek fején is találtak már álskorpiókat, ha tetvesek voltak, mert dús vadászterületet jelentett számukra!

Hasonló bejegyzés:

Apró lakótársaink: Ezüstös pikkelyke

Írta: Kiss Attila egészségügyi kártevőirtó és fertőtlenítő szakember