Napjainkban az ágyi poloska terjedése egyre intenzívebb a világban. A jelenség pontos oka a ’90-es évek végére vezethető vissza és több tényező együttes hatásának köszönhető. Meglepő módon az egyik tényező az internet robbanásszerű elterjedése, amikor az internet a mindennapok része lett és egyre több háztartásban elérhetővé vált. Az internet használatával megnőtt a használt áruk (bútorok, ruhák, berendezési tárgyak) értékesítése és cserekereskedelme. Ezzel egy új utat nyitottunk az ágyi poloska számára, aki így elindulhatott a világot meghódító útjára.

Emellett a turizmus korabeli fejlődésével megnőtt a tömegközlekedési eszközök (vonat, busz, repülő) használata, amivel megnyílt még egy közlekedési csatorna az ágyi poloska invazív terjeszkedése előtt.

Van egy fontos tényező még, amit sokan nem tudnak hogy ez idő tájt forradalmi áttörés született a kártevőirtás világában: a csótányirtó-gél bevezetése. A gél tökéletes ellenszere a csótánynak, viszont csak is a csótánynak!

A csótányirtó-gélek specifikusak, így kizárólag a csótány ellen hatásosak. Azelőtt a rovarirtó cégek mindent permetezéssel oldottak meg, így minden ízeltlábú elpusztult, ezáltal ha volt a lakásban, akkor az ágyi poloska is. Ez az általános módszer akaratlanul is visszaszorította az ágyi poloska szaporodási potenciáját. Amikor elkezdtünk gélezni a csótányok ellen, akkor az ágyi poloskák megmenekültek. Nem is tudtunk róluk és tovább szaporodtak. Általában az ágyi poloska fertőzöttség kezdetén még nem is biztos hogy tudjuk, hogy ágyi poloska van a lakásunkban… De erről majd egy következő cikkben részletesen írok majd “Az ágyi poloska jelei” címmel.

Tévedés ne essék, nem a csótányirtó-gél ellen akarok beszélni! Véleményem szerint az egyik leghatékonyabb módszer a csótányok ellen, viszont tény, hogy jelentősen hozzájárult az ágyi poloska terjedéséhez.

Tehát akkor lássuk, hogyan is terjed az ágyi poloska!

Először is a legfontosabb, hogy alapvetően kétféle módon terjed az ágyi poloska: aktív és passzív módon. Ezen belül több lehetséges közlekedési csatornán keresztül is megérkezhet a lakásunkba.

1. Passzív úton mi magunk hurcoljuk be a lakásba

a.) Tárgyakkal, pl.: bútorok, könyvek, ruhák, berendezési tárgyak stb. Ezekben a tárgyakban lehet élő ágyi poloska, de az is elég, ha csak egy ágyi poloska pete van benne. Az ágyi poloska pete szinte észrevehetetlen és miután bekerült az otthonunkba, ott fog kikelni. Az első stádiumú, kikelt ágyi poloska mérete alig 0,5 mm, amit szinte észre se veszünk. A csípés nyomok is csak később vehetők észre, valamint a poloska-csípés allergiás tünetei is egyénenként változnak. Gyakran, mire észreveszik a poloskacsípés tüneteit, már el is szaporodtak a lakásban.

Ágyi poloska

b.) Ritkább eset, viszont valós veszélyforrás, amikor mi magunk hurcoljuk be, például tömegközlekedési eszközökről (vonat, busz, villamos stb.).

Nézzünk egy példát:

Fiktív alanyunk K. Béla. Bélának ágyi poloskája van az otthonában. Este lefekvés előtt kikészíti a ruháját és a táskáját az ágy mellé, amikkel majd holnap dolgozni megy. Az éjszaka folyamán az ágyi poloska megbújik a ruhában és a táskában. K. Béla hajnalban felszáll a buszra munkába menet és leül egy ülésre. A poloska kimászik a ruhájából vagy kiesik, majd az ülésre kerül. K. Béla leszáll a munkahelyénél, mi pedig felszállunk a