Hallott már a Föld legnagyobb csótányáról? Esetleg házi kedvencként is szívesen tartana egy csótányt? Akkor figyelmébe ajánlom a madagaszkári bütykös csótányt.

A madagaszkári bütykös csótány vagy más néven sziszegő csótány az elevenszülő csótányok családjába tartozó faj. A Föld egyik legnagyobb csótányfaja. A természetben Madagaszkár száraz erdeiben fordul elő. A fatörzsek alján, az alsó ágakon és  bokrokon található. Szelíd és gondozása is egyszerű, ezért sokan tartják otthonaikban díszállatként, de az állatkertekben is megtalálható.

Nos, ha kedvet kapott volna egy bütykös csótány tartásához, van pár fontos információ, amivel nem árt tisztában lenni.

Általában az ember kölyök állatot vásárol és nyilván nagy szeretettel nevelgeti. Ez a bütykös csótány esetében nem olyan egyszerű, mivel a fiatal egyedek egy kolóniában élnek a szüleikkel. Ennek oka, hogy az emésztésükhöz nélkülözhetetlen baktériumflórát a szülők ürülékének elfogyasztásával szerzik be, így fogságban sem választhatók el.

csótány

Mivel egy komplett családot kell majd elviselnie annak, aki bütykös csótány tartására adja a fejét, nézzük mi jellemző a családtagokra.

A kifejlett állat lapos testű, 6-8 cm nagyságú és sötétbarna színű. Hat ízelt lába van és két hosszú csápja. A legtöbb csótányfajtól eltérően szárnyatlan, de kiválóan mászik.

Az ivarérettséget meglehetősen sokára, kb. egyéves korban érik el, amelytől számolva még egy évet élnek. A hímek hosszabb életűek, mint a nőstények. A hímek felismerhetőek a nyaki szelvényükön található bütyökről. Párzásra 25-30 fokos hőmérsékleten és 40-70 %-os páratartalmon kerülhet sor. A nőstények petezsákjukat testük belsejében, költőtasakban rejti el. A lárvák ezt 50-60 nap után hagyják el.

A sziszegést általában mindenki a kígyókkal párosítja. Nos, ha díszállatként bütykös csótányt tartunk, akkor bizony sziszegni is hallhatjuk vészhelyzetekben.

Ilyenkor a testüket hirtelen összepréselik, és a légcsöveikből kiáramló levegő súrlódása kelti a hangot. A sziszegő hang a fajra jellemző.

Nem kell félni, hogy vészhelyzet esetén az egész kolónia sziszegni kezd, mivel csak a negyedik vedlés után válnak képessé a sziszegésre.

A sziszegő hangot azonban nem csak vészhelyzetekben hallatják, hanem a hímek csatározása közben is. A bütykös csótányok hímjei látványos párharcokat vívnak egymással. Emellett a nősténycsalogató sziszegés is a hímek sajátja.

És még azt mondják, hogy a nők beszélnek sokat:)

A madagaszkári bütykös csótány kevésbé vonzó külseje ellenére igen népszerű a kultúrában is . Több Hollywood filmben is szerepel. Ő az a csótány a Bugban ( 1975 ), amelyik lábainak össze dörzsölésével képes tüzet kelteni.

csótány

Tudta, hogy a Six Flags Great America vidámpark 2006 szeptemberében nyereményjátékot hirdetett bütykös csótányokkal?

A versenyzőknek csak annyit kellett csinálniuk, hogy elevenen egyenek meg egy bütykös csótányt. Ezért cserébe korlátlan line-jumping lehetőséget biztosítottak a Halloween témájú Fright Festen. A világrekord megdöntéséért pedig egy éves bérletet lehetett nyerni.

A világrekord 36 csótány volt 1 perc alatt.

És ha Ön is úgy gondolja, hogy ez még gombócból is sok, akkor el kell áruljak még egy nehezítő körülményt a világrekord megdöntésével kapcsolatban.

A legtöbb embernek nem csak a csótány látványa által kiváltott undor leküzdésével kell szembe néznie. De nem árt tudni a tényről, hogy a csótány által tartalmazott neurotoxinok elzsibbasztják a szájat.

Tehát, ha továbbra is minden vágyunk egy bütykös csótány, akkor arról sem árt tudni, hogy mindenevő. Etetni lehet zöldségekkel, gyümölcsökkel, zabpehellyel, szárított bolharákkal. Természetes közegben elsősorban korhadt faanyaggal, illetve gyümölcsökkel táplálkoznak.

Bütykös csótány irtására természetesen Magyarországon nincsen szükség, de az egészségügyi kockázatot jelentő német és konyhai csótány esetében segítségére lehetünk!

Magyarországon előforduló csótányfajok: https://bugzero.hu/csotany/

Csótányirtás: https://bugzero.hu/csotanyirtas/

Forrás: Wikipédia