A lóhangyák jellegzetességei

A királynő 1,5 cm hosszúságot ér el, míg a dolgozók mérete 6,35 mm és 1 cm között változik. Utódokat csak a királynő hoz. A fejletlen hangyák (lárvák) fehérek, lábtalanok és kukacra hasonlítanak. Ők a bolyban maradnak és a dolgozók etetik őket. A lárva bábbá alakul, ami barna, kapszula alakú. Ezekből a bábokból fejlődnek ki az új felnőttek. A felnőtt hangyák (fajtától függően) különböző színűek. A lóhangya a leggyakoribb fajta hazánkban, elsősorban fekete színű.

lóhangya

A lóhangyák életciklusa

lóhangyaA lóhangyák tavasszal rajzanak és a szárnyas, kifejlett egyedek elhagyják a kolóniát. A rajzás célja a szaporodás, a párzás után a hímek elpusztulnak. A nőstény, azaz a jövőbeli királynő röviddel a párzás után elhagyja szárnyait és 15-20 tojást rak le 15 nap alatt. Erre a célra keres egy faüreget vagy akár egy lyukat a földben. Kb. 66 napba telik 21-32 Celsius fokon, amíg a tojásból kifejlett egyed lesz. A hűvös időjárás miatt ez az időtartam akár 10 hónapig is eltarthat.

Az elsőn szaporulat csak a királynő szája által kibocsátott folyadékkal táplálkozik. A királynő nem eszik, saját zsírtartalékait és szárnyai izmát használja fel táplálkozására. Az első szaporulatból kikerülő néhány munkás végzi a boly feladatait. Étel begyűjtését, a boly kibővítéséhez folyosók kiásása, a második generáció tojásainak és lárváinak felügyeletét. A dolgozók táplálják a fejlődésben lévő lárvákat és a királynőt is az általuk felöklendezett táplálékkal. A királynő feladata szinte csak a tojásrakás. A későbbi generációk során a különböző méretű dolgozókból fő és alárendelt terméketlen nősténydolgozók válnak. A nagyobb, felsőrendű dolgozók őrzik a fészket és harcolnak, felderítenek valamint eledel után kutatnak. A kisebb, alárendelt dolgozók bővítik a bolyt és az utódokra vigyáznak. Ha megzavarják a dolgozókat, akkor ezek elviszik az etetésre és gondozásra szoruló lárvákat és bábokat, hogy el ne pusztuljanak. 3-6 év után a kolóniának 2000-3000 dolgozója lesz, akik majd rajzó hangyautódokról gondoskodnak. A rajzó hangyákat ősszel hozzák világra, de a következő tavaszig nem hagyják el a bolyt. Egy fejlett kolóniában egy királynőre akár 200-400 rajzásra létrehozott szárnyas hangya jut. A dolgozóknak erős állkapcsuk van, amellyel könnyen megharaphatnak (megcsíphetnek), ha kapcsolatba kerülünk velük. A dolgozók a lárvák és bábok kiköltöztetésével újabb kolóniákat hozhatnak létre. Később ezek a másodlagos kolóniák is létrehozzák a saját nemzedékeiket.

Hogyan találjuk meg a lóhangyák búvóhelyét?