Ebben a cikkben segítséget szeretnék adni nektek, hogy mi alapján ismeritek fel lakásotokban a hívatlan vendég csótányokat, illetve megtudhatjátok azt is, hogy miért lesz tele a lakás pikk-pakk, mikor a múlthéten még csak egy darab volt, rá két hónapra viszont már egy egész csótány osztag rohangál a konyhátokban.

Az őskori kövület maradványok alapján 200 millió év alatt a csótányok alig változtak. Több, mint 4000 különböző csótányfaj létezik, ezek közül nem mindet tekintik kártevőnek. A jelenleg kártevőnek tekintett fajok a trópusi éghajlatról származnak. Viszont a kereskedelmi tevékenységek során jelentek meg a mérsékelt övezetben és azóta is kitűnően érzik itt magukat.

Leggyakoribb csótányfajok, amikkel az otthonodban is találkozhatsz:

  • Német csótány
  • Konyhai csótány
  • Amerikai csótány

Bemutatom őket neked, hogy fel tudd ismerni, ha látsz egyet!

Német csótány

Német csótányA leggyakoribb faj és egyben a legszaporább, mellyel a leggyakrabban találkozhatunk az otthonunkban. A kifejlett egyed mérete 13-16 mm, az imágó világosbarna színű, a tor háti páncélján két sötét, csaknem párhuzamos hosszanti csíkkal, az épületeken belül mindenütt megtalálhatók, de a meleg, nyirkos helyeket részesítik előnyben. Ügyesen másznak, függőleges üveg vagy csempe felületeken is képesek mászni. Ha egyszer bejutott bármely épületbe, a fertőzöttség gyorsan kialakulhat.

Konyhai csótány