Ebben a cikkben segítséget szeretnék adni nektek, hogy mi alapján ismeritek fel lakásotokban a hívatlan vendég csótányokat, illetve megtudhatjátok azt is, hogy miért lesz tele a lakás pikk-pakk, mikor a múlthéten még csak egy darab volt, rá két hónapra viszont már egy egész csótány osztag rohangál a konyhátokban.
Az őskori kövület maradványok alapján 200 millió év alatt a csótányok alig változtak. Több, mint 4000 különböző csótányfaj létezik, ezek közül nem mindet tekintik kártevőnek. A jelenleg kártevőnek tekintett fajok a trópusi éghajlatról származnak. Viszont a kereskedelmi tevékenységek során jelentek meg a mérsékelt övezetben és azóta is kitűnően érzik itt magukat.
Leggyakoribb csótányfajok, amikkel az otthonodban is találkozhatsz:
- Német csótány
- Konyhai csótány
- Amerikai csótány
Bemutatom őket neked, hogy fel tudd ismerni, ha látsz egyet!
Német csótány
A leggyakoribb faj és egyben a legszaporább, mellyel a leggyakrabban találkozhatunk az otthonunkban. A kifejlett egyed mérete 13-16 mm, az imágó világosbarna színű, a tor háti páncélján két sötét, csaknem párhuzamos hosszanti csíkkal, az épületeken belül mindenütt megtalálhatók, de a meleg, nyirkos helyeket részesítik előnyben. Ügyesen másznak, függőleges üveg vagy csempe felületeken is képesek mászni. Ha egyszer bejutott bármely épületbe, a fertőzöttség gyorsan kialakulhat.
Konyhai csótány
Többnyire a pincékben található, ezért is hívják pince bogárnak, de a nyári kánikulában, illetve a pincében való csőtörés esetén felmenekülhetnek a felszínre. Társas házak esetén leginkább a földszinti lakók vannak kitéve a veszélynek. A hímek hossza 25 mm, a nőstényeké kb. 32 mm, külső megjelenésük fényes és nagyon sötét barna, csaknem fekete, a (nem kifejlett) lárvák vöröses barnák lehetnek, sima felületen rosszul másznak. Jól tűrik a hideget, mivel gyakran megtalálhatók épületeken kívül, csövekben, kertekben, szennyvízcsatornákban stb.
Amerikai csótány
Elég ritka hazánkban. A meleg párás helyeket szereti, ezért többnyire inkább növényházakban fordul elő. A kifejlett egyed mérete 34-53 mm, az imágó vörösesbarna színű és teste teljesen szárnnyal borított. A hímek szárnya túlnyúlik a potroh végén, a nőstényeké viszont nem. A tor háti részének szélei körül egy világosbarnás-sárgás sáv található.
Na nézzük csak hogy, hogy lesz annyi az annyi, vagyis hogy lehet csótány invázió rövid időn belül a lakásunkban!
A petetok fejlődése a csótányokban:
Német csótány:
A 35-40 petét tartalmazó petetokot a nőstény a 1-2 nappal a kikelés időpontjáig hordozza. A kicsi 1. stádiumú nimfák kikelnek a petetokból és könnyen megfertőzik a közvetlen környezetükben található apró réseket, repedéseket.
Konyhai csótány:
A nőstény konyhai csótány kb. 30 óráig hordozza a petetokokat, majd ezt követően-leejtve vagy egy táplálékforrás közelébe tapasztva lerakja azokat.
Minden egyes petetok 16 petét tartalmaz, amelyek kb. 6 hét múlva kelnek ki, de hűvös körülmények között ez az időtartam jelentősen meghosszabbodhat. Ebben a helyzetben a petetok egy biológiai időzített bomba, amely arra vár, hogy kikeljen és tovább fertőzzön.
Amerikai csótány:
A nőstény néhány órával vagy legfeljebb 4 nappal azelőtt teszik le a petetokokat, hogy az 1. stádiumú lárvák kikelnek. A 10-15 petét tartalmazó petetokot egy megfelelő felszínre, rendszerint egy táplálékforráshoz közeli, magas nedvességtartalmú fészekre ejti le vagy ragasztja.
A csótányok általános biológiája és viselkedése
A csótányok mindenevők. A hagyományos élelmiszereken kívül a szerves anyagok széles választékával táplálkoznak, többek között más csótányokkal is. Aktivitásuk a sötét órákban éri el a csúcspontját. Napközben a csótányok idejük nagy részét együtt, csoportokban a rejtekhelyen töltik. Ezt a viselkedést az ugyanannak a megfelelő rejtekhelynek a megtalálása befolyásolja. A csótányok egy gyülekezési feromont termelnek, amely egy kémiai hírvivő az ugyanazon faj többi csótánya számára, akik a feromon forrásához történő vonzódással reagálnak. Mivel ez a feromon a csótány székletében van jelen, a korábban a csótányok által megfertőzött területekre is odavonzza őket.
A csótányok és az élelmiszerek megfertőződésének problémája, azaz miért is vagy fertőzés veszélynek kitéve, ha betolakodó csótik cikáznak a konyhádban
A csótányok ürülékkel, visszaöklendezett táplálékkal szennyezik környezetüket, és jellegzetes szagukkal használhatatlanná teszik az anyagokat. A rovarokkal fertőzött helyiségekben a levegő a csótányok külső vázának maradékait és székletüket tartalmazhatja. A csótányok közvetlen módon is fertőzik az élelmiszereket, mivel válogatás nélkül másznak a piszokból az élelmiszerre, és ezért számos, például ételmérgezést és sebfertőzést okozó kórokozó mechanikus terjesztésében vesznek részt.