Talán manapság már mindenki tisztában van azzal a ténnyel, hogy a rágcsálók, köztük az ember környezetében élő patkányok és egerek, nem csak anyagi károkat idézhetnek elő, hanem különféle fertőző betegségeket is terjeszthetnek,melyek nem csak az állatokra, de az emberre is veszélyt jelenthetnek. Azt már kevesen tudják, hogy melyek azok a fertőző betegségek (vírusok, baktériumok, gombák, fonalférgek, stb.), melyek terjesztéséért a patkányok és egerek is felelősek.

Ez a cikk rövid tájékoztatásul szolgál, hogy melyek azok a fertőző mikroorganizmusok, amikkel a környezetünkben megtelepedett patkányok és egerek fertőzhetnek meg minket.

Mellesleg számomra élvezettel is szolgál ennek a cikknek a megírása, mivel nagy rajongója vagyok az infektológia, vagyis a fertőző betegségekkel foglalkozó orvosi tudományág tanulmányozásának, ami részben szorosan is kapcsolódik az egészségügyi kártevők elleni védekezés jelentőségéhez. Nos, akkor lássunk is neki! Ismerkedjünk meg pár mondatban ezekkel a betegségekkel és a rájuk jellemző tüneteikkel!

7 fertőző betegség, melyeket a patkányok és egerek terjesztenek

A patkányok által terjesztett betegségek közül a leptospirosis, trichinellosis, hantavírus, murin tífusz és a patkány harapási láz a legfontosabb, illetve a pestis, de ez megér majd egy külön fejezetet.

1. Leptospirosis (iszapláz)

A megbetegedés terjesztésében és fennmaradásában a patkányoknak kiemelt jelentősége van, amelyek – anélkül, hogy megbetegednének – a kórokozók természetes gazdái és fenntartói. Az ember a patkányok vizeletével való közvetlen érintkezéssel vagy valamilyen közvetítő anyag által (pl.: víz, nedves föld, iszap), többnyire fürdés alkalmával vagy fertőzött helyen (csatorna, kikötő, bánya) dolgozva van kitéve a fertőzés veszélyének.
A betegség általában 9-10 napos lappangási idő után, enyhébb formában lázat, fejfájást, végtagfájdalmat majd néhány nap múlva vesetüneteket is okoz. Súlyos, rosszindulatú formájában gyakran halálos kimenetű máj- és vesekárosodást, sárgaságot és vérzéseket idéz elő. Id