Ebben a cikkemben a lakosság számára szeretnék segítséget nyújtani az ágyi poloskákkal kapcsolatos leggyakoribb kérdések megválaszolásával.

A kérdések előtt járjuk kicsit körbe, hogy milyen állat is az ágyi poloska?

Az ágyi poloska 4-8 mm hosszú, ovális alakú, hát-hasi irányban erősen lapított. Rozsdabarna színű, szárnyatlan, szipókás rovar. Lábain karmok és tapadókorongok találhatók. Torán jellegzetes szagú váladékot termelő bűzmirigy van.

Nézzük a kérdéseket!

1. Hogyan kerülhet be a lakásba az ágyi poloska?

Az ágyi poloska a legtöbb esetben használt bútorok, képek, könyv stb. által kerülnek be a lakásba. Előfordul az ezeket szállító járművek közvetítésével is. Manapság már nem ritka, ha valaki szállodából vagy üdülőből, netán kórházból viszi haza a hívatlan vendégeket. Az ágyi poloska a szomszéd lakásból is átkerülhet és itt ne csak a közvetlen szomszédra gondoljunk. Ez olyan esetekben fordulhat elő, ha a szomszédban már túlságosan elszaporodtak az ágyi poloskák és az éhség vándorútra kényszeríti őket. Ugyanúgy vándorolnak akkor is, ha a szomszéd lakás, ahol tanyát vertek teljesen lakatlanná válik.

Mindkét esetben villanyvezetékeken, víz- fűtés és gázcsöveken jutnak el a szomszédos lakásba. Panellakások esetében ez igen gyakori probléma. Bejuthatnak a lakásunkba még a nyílászárókon keresztül is . Elég csak arra gondolnunk, hogy valaki az erkélyről vagy az ablakból ágynemű, esetleg pléd kirázásával lerázza az ágyi poloskákat az alsóbb szintekre.

2. Hogyan ismerhető fel az ágyi poloska a lakásban?

Általában a reggel felfedezett csípésnyomok, viszketés hívja fel a figyelmet. A megtelepedés kezdeti szakaszában csak a fekhely körüli nyomait fedezhetjük fel. Lepedőn található vércsepp foltok, stb. Kitűnő rejtőzködő, ezért először csak az ágykeret illesztéseinél, huzat varrásánál, ráncaiban találhatunk rájuk. 2-3 hét múlva azonban már nem csak csoportokba tömörülő rovarokkal találkozhatunk, hanem levedlett lárvabőröket, továbbá apró, fekete székletfoltokat találhatunk a tapétán, falakon, kárpiton, konnektorok környezetében.

3. Milyen gyorsan szaporodik el a lakásban?

Kedvező táplálkozási feltételek és zavartalan életkörülmények mellett igen szapora. Egy poloska ivadékainak a száma akár 4000 is lehet egy év alatt.

4. A lakásban hol talál búvóhelyet?

Az ágyi poloska nappal repedésekben, keskeny résekben, sötét, huzat-és zajmentes helyeken húzódik meg. Rendszerint az ágy közvetlen közelében. Túlszaporodása esetén azonban megtalálhatjuk fali képek, csillárok, függöny karnisok, falvédők mentén is. Meghúzódhat könyvek és ruhaneműk között is.

5. Tiszta, rendezett környezetben élőknél is megtelepedhet?

Az ágyi poloska tisztaságtól függetlenül is megtelepedhet a lakásban! A rendszeres takarítás, az átláthatóság, a lomoktól mentes környezet a poloska felderítését és a hatékony irtást is nagyban megkönnyíti.

6. Milyen ártalmat okoz az ágyi poloska?

Az ágyi poloskának járványügyi jelentősége nincs, mivel fertőző betegséget nem terjeszt. Ártalma kizárólag csípésből ( szúrásból ) adódik, mivel nyálmirigyének véralvadásgátló, értágító és viszketést kiváltó anyagokat tartalmazó váladéka van, amely iránt az emberek érzékenysége eltérő. Egyesek intenzíven reagálnak a szúrásra, mások viszont meg sem érzik. Érzékeny személyeknél a csípés erős, viszkető és égő érzést vált ki, esetleg csalánkiütés – szerű tünetek jelennek meg, de ritkán hólyagok is képződhetnek. A viszketés és a vakarózás gátolja a nyugodt alvást, pihenést, így fáradtságot, szellemi és fizikai leromlást okozhat. Csökkenti az ember ellenálló-és munkaképességét!

7. Hogyan kezelhetőek a csípések?

A csípések helye a legtöbb rovarcsípéshez hasonlóan lassanként magától gyógyul. Ha a csípések nagy számban, különösen fájdalmas tüneteket okozva fordulnak elő, érdemes bőrgyógyászhoz fordulni.

8. Ágyi poloska gyanúja esetén mit tehetünk?

Ha olyan csípéseket vagy kiütéseket tapasztal magán vagy a család más tagján, melyek jellemzően reggelente jelentkeznek, de rovarokat illetve jelenlétükre utaló nyomokat nem talál, előfordulhat, hogy más áll a bőrtünetek hátterében. A lakásban más rovarok, pl. szúnyog vagy bolha is okozhat csípéseket. Érdemes kártevőirtó szakemberhez fordulni, aki gyorsan fel tudja deríteni a panaszok okát és szakszerű tájékoztatást ad a szükséges teendőkről.

9. Hogyan kerülhetjük el az ágyi poloska lakásunkba való bejutását?

A legfontosabb, hogy ne vegyünk használt bútorokat, könyveket egyéb tárgyakat. Ha mégis rákényszerülünk, akkor alaposan vizsgáljuk át ezeket mielőtt megvásároljuk vagy a lakásunkban elhelyezzük. A lakásban a mennyezeteken, falakon valamint csövek, vezetékek áttörési helyein lévő hézagokat szüntessük meg. A műszaki hiányosságok kijavításával csökkenthetjük az ágyi poloskák szomszédból való bejutását!

10. Hogyan szabadulhatunk meg az ágyi poloskától?

Az ágyi poloska jelenléte is igen nehezen fedezhető fel, hát még az irtása. Lehetőség szerint otthon ne kísérletezzünk a rovar irtásával. Sokan azt gondolják, hogy anyagilag előnyösebb, ha maguk próbálkoznak az irtással, bolti szerek használatával. Ez szinte 100 %-ban eredménytelen lesz és megfelelő szakembert kell hívni. Szakember kihívásával tehát időt és pénzt spórolhatunk magunknak! A rovarirtó szakemberek hosszú hatástartósságú engedélyköteles irtószerekkel dolgoznak, melyekhez szabad forgalomban nem lehet hozzájutni! Arról nem is beszélve, ha egy egész ház érintett a poloska fertőzésben, kizárólag csak egy arra szakosodott szakember képes felszámolni! Ebben az esetben ajánlom figyelmébe a BUGZERO KFT-t, de mindenképpen megfelelő engedéllyel rendelkező rovarirtó szakembert keressünk a probléma megoldására.

BugZero mottója: Nyugodt éjszakák, kipihent reggelek!