Ágyi poloska gyakori kérdések (GYIK)

Ebben a cikkemben a lakosság számára szeretnék segítséget nyújtani az ágyi poloskákkal kapcsolatos leggyakoribb kérdések megválaszolásával.

A kérdések előtt járjuk kicsit körbe, hogy milyen rovar is az ágyi poloska?

Az ágyi poloska 4-8 mm hosszú, ovális alakú, hát-hasi irányban erősen lapított. Rozsdabarna színű, szárnyatlan, szipókás rovar. Lábain karmok és tapadókorongok találhatók. Torán jellegzetes szagú váladékot termelő bűzmirigy van.

Ágyi poloska

Ágyi poloska

Nézzük a kérdéseket!

1. Hogyan kerülhet be a lakásba az ágyi poloska?

Az ágyi poloska a legtöbb esetben használt bútorok, képek, könyv stb. által kerülnek be a lakásba. Előfordul az ezeket szállító járművek közvetítésével is. Manapság már nem ritka, ha valaki szállodából vagy üdülőből, netán kórházból viszi haza a hívatlan vendégeket. Az ágyi poloska a szomszéd lakásból is átkerülhet és itt ne csak a közvetlen szomszédra gondoljunk. Ez olyan esetekben fordulhat elő, ha a szomszédban már túlságosan elszaporodtak az ágyi poloskák és az éhség vándorútra kényszeríti őket. Ugyanúgy vándorolnak akkor is, ha a szomszéd lakás, ahol tanyát vertek teljesen lakatlanná válik.

Mindkét esetben villanyvezetékeken, víz- fűtés és gázcsöveken jutnak el a szomszédos lakásba. Panellakások esetében ez igen gyakori probléma. Bejuthatnak a lakásunkba még a nyílászárókon keresztül is . Elég csak arra gondolnunk, hogy valaki az erkélyről vagy az ablakból ágynemű, esetleg pléd kirázásával lerázza az ágyi poloskákat az alsóbb szintekre.

ágyi poloska

Hogyan kerülhet be az ágyi poloska az otthonunkba?

2. Hogyan ismerhető fel az ágyi poloska a lakásban?

Általában a reggel felfedezett csípésnyomok, viszketés hívja fel a figyelmet. A megtelepedés kezdeti szakaszában csak a fekhely körüli nyomait fedezhetjük fel. Lepedőn található vércsepp foltok, stb. Kitűnő rejtőzködő, ezért először csak az ágykeret illesztéseinél, huzat varrásánál, ráncaiban találhatunk rájuk. 2-3 hét múlva azonban már nem csak csoportokba tömörülő rovarokkal találkozhatunk, hanem levedlett lárvabőröket, továbbá apró, fekete székletfoltokat találhatunk a tapétán, falakon, kárpiton, konnektorok környezetében.

3. Milyen gyorsan szaporodik el a lakásban?

Kedvező táplálkozási feltételek és zavartalan életkörülmények mellett igen szapora. Egy poloska ivadékainak a száma akár 4000 is lehet egy év alatt.

4. A lakásban hol talál búvóhelyet?

Az ágyi poloska nappal repedésekben, keskeny résekben, sötét, huzat-és zajmentes helyek