„Hogyan védekezzünk a csótány ellen” sorozat célja, hogy megismertessük, hogyan kerülhet be az otthonunkba, illetve hol és mik azok a feltételek, hogy meg is telepedjenek a csótányok. Ezek után tippeket fogunk adni, hogy mit tehetünk ellenük.

Az első részben arról írtunk, hogy milyen útvonalakon juthatnak be a csótányok az otthonunkba, illetve elsősorban hol (konyha, fürdő, wc) és mik azok a feltételek (víz, táplálék és búvóhely), amik kedvezőek a csótányok számára, hogy meg is telepedjenek.

második részben a bejutásuk megakadályozására adtunk tippeket, hogy melyek azok a területek (csővezetékek, csőáttörési pontok, szellőzők, lefolyók, nyílászárók), amiket kiemelt figyelemmel le kell zárnunk.

Ebben a részben arról fogunk írni, ha már bennt vannak a csótányok az otthonunkban, hogyan csökkentsük az életfeltételükhöz szükséges 3 fő elemet: víz, táplálék és búvóhely:

csótány

Amerikai csótány

Víz:

csótányok táplálék nélkül hetekig bírják, de folyadék nélkül pár nap alatt elpusztúlnak. Először is, ez a legfontosabb elem, amit ki kell iktatnunk, hogy a csótány életképességét megzavarjuk! Mindig mosogassunk el és soha ne hagyjuk az edényeket a szárítón. A mosogatót és a szárítót mindig töröljük szárazra. A szivárgó, csöpögő csaptelepeket javítsuk ki. Folyamatosan szellőztessünk (főleg a fürdőszobát), hogy megakadályozzuk a nedvesség felhalmozódását. Már egy kevés páralecsapódás is biztosítja a folyadékpótlást a csótányok számára. Vegyük figyelembe, hogy a dísznövények cserép alátétjeiben álló víz, illetve a kedvenceink (kutya, macska) itató táljai is kiváló lehetőséget biztosítanak a csótányok folyadékpótlására!

szivárgó csap

A csótányok elsődleges lételeme a víz

Táplálék:

Már említettük, hogy ne legyen mosatlan edény a konyhai mosogatóban. A lehullott ételmaradékokat, morzsákat mindig seperjük, porszívózzuk össze. A konyhapultot mindig takarítsuk le. A konyhaszekrényeket tartsuk tisztán. Élelmiszereinket (liszt, cukor, fűszer, kávé, stb.) jól zárható edényben táróljuk. Jól záródó szemetest használjunk, amit rendszeresen ürítsünk ki és tartsuk tisztán. Lehetőség szerint, ne étkezzünk a szobákban.

zárható edény

Élelmiszereinket mindig jól zárható edényben táróljuk

Búvóhely:

Szüntessük meg a zsúfóltságot. A szekrények és fal közötti hézagot zárjuk le (pl: sziloplaszt, vagy valamilyen dekoratív tömítő anyaggal), ezáltal is csökkentve a búvóhelyek számát. A csótányok szívesen tanyáznak a szekrények háta mögött.